/*

Strojírenská mise na Ukrajinu

2 Čvc, 24 | Život v Prestaru

Agenturou Czech Trade jsme byli pozváni k účasti na podnikatelské misi v oboru strojírenství do Dněpropetrovské oblasti a Kyjeva. Mise se uskutečnila za podpory Velvyslanectví ČR v Kyjevě, s osobní účastí pana velvyslance Radka Pecha a prvního náměstka pro Dněpropetrovskou oblast pana Ladislava Horáka.

Celá naše delegace se po dobu trvání mise přesunovala pouze vlakem, protože mezinárodní
i vnitrostátní letecké spojení je z důvodu válečného stavu přerušeno. První náš kontakt s válkou se uskutečnil  13. 5. 2024 v Kyjevě. Naše jednání s představiteli Metinvest Holdingu jsme díky leteckému poplachu zakončili v protileteckém krytu.   

Poté následoval odjezd, opět vlakem, do Dnipra. Dněpropetrovská oblast i době války zůstává nejvýznamnějším průmyslovým regionem Ukrajiny. V samotném Dnipru proběhla 14. 5. 2024  setkání s vedením Dněpropetrovské hospodářské komory, Investiční agenturou Dněpropetrovské oblasti  a následně B2B jednání se zástupci ukrajinských podniků.

Další den jsme se přesunuli do města Kryvyi Rih, kde za účasti starosty města proběhlo česko-ukrajinské byznys fórum a následně B2B jednání se zástupci místních podniků.

Poslední pracovní den jsme strávili opět v Dnipru. Jednání se zástupci společnosti Interpipe NTRP o možných dodávkách našich zařízení jsme, opět z důvodu vyhlášení leteckého poplachu, zakončili v protileteckém krytu. Po ukončení poplachu jsme pokračovali v naplánovaném programu a navštívili Střední školu technickou a Vysokou školu celní správy a financí. Náš program jsme ukončili jednáním s vedením společnosti Agrosojuz. Tím pracovní část naší mise skončila.

Večer téhož dne jsme za doprovodu zvuků sirén oznamujících letecký poplach opustili Dnipro a vydali se na 28hodinovou cestu domů.

Naše mise organizovaná Agenturou Czech Trade byla úspěšná. Během ní jsme jednali se zástupci více než 30 firem a institucí Dněpropetrovské oblasti a Kyjeva. Naši ukrajinští partneři oceňovali naši odvahu podniknout takovou cestu ve všudy přítomném válečném stavu, doprovázeným každodenním houkáním sirén oznamujícím nebezpečí vzdušného úderu.

Závěrem chceme poděkovat všem představitelům Agentury Czech Trade a Velvyslanectví ČR v Kyjevě, kteří se podíleli na realizaci této mise za skvěle odvedenou práci.

Brzy na shledanou!

Další zajímavostí

Prestar získal projekt Remoska

Prestar získal projekt Remoska

České spojenectví dobývající svět. Hezky se to poslouchá a někteří už přestali doufat, že to někdy uslyší. To bylo ale ještě před tím, než se firma...

číst více