/*

Strojírenská mise na Ukrajinu

2 Jul, 24 | Life in Prestar

Agenturou Czech Trade jsme byli pozváni k účasti na podnikatelské misi v oboru strojírenství do Dněpropetrovské oblasti a Kyjeva. Mise se uskutečnila za podpory Velvyslanectví ČR v Kyjevě, s osobní účastí pana velvyslance Radka Pecha a prvního náměstka pro Dněpropetrovskou oblast pana Ladislava Horáka.

Celá naše delegace se po dobu trvání mise přesunovala pouze vlakem, protože mezinárodní
i vnitrostátní letecké spojení je z důvodu válečného stavu přerušeno. První náš kontakt s válkou se uskutečnil  13. 5. 2024 v Kyjevě. Naše jednání s představiteli Metinvest Holdingu jsme díky leteckému poplachu zakončili v protileteckém krytu.   

Poté následoval odjezd, opět vlakem, do Dnipra. Dněpropetrovská oblast i době války zůstává nejvýznamnějším průmyslovým regionem Ukrajiny. V samotném Dnipru proběhla 14. 5. 2024  setkání s vedením Dněpropetrovské hospodářské komory, Investiční agenturou Dněpropetrovské oblasti  a následně B2B jednání se zástupci ukrajinských podniků.

Další den jsme se přesunuli do města Kryvyi Rih, kde za účasti starosty města proběhlo česko-ukrajinské byznys fórum a následně B2B jednání se zástupci místních podniků.

Poslední pracovní den jsme strávili opět v Dnipru. Jednání se zástupci společnosti Interpipe NTRP o možných dodávkách našich zařízení jsme, opět z důvodu vyhlášení leteckého poplachu, zakončili v protileteckém krytu. Po ukončení poplachu jsme pokračovali v naplánovaném programu a navštívili Střední školu technickou a Vysokou školu celní správy a financí. Náš program jsme ukončili jednáním s vedením společnosti Agrosojuz. Tím pracovní část naší mise skončila.

Večer téhož dne jsme za doprovodu zvuků sirén oznamujících letecký poplach opustili Dnipro a vydali se na 28hodinovou cestu domů.

Naše mise organizovaná Agenturou Czech Trade byla úspěšná. Během ní jsme jednali se zástupci více než 30 firem a institucí Dněpropetrovské oblasti a Kyjeva. Naši ukrajinští partneři oceňovali naši odvahu podniknout takovou cestu ve všudy přítomném válečném stavu, doprovázeným každodenním houkáním sirén oznamujícím nebezpečí vzdušného úderu.

Závěrem chceme poděkovat všem představitelům Agentury Czech Trade a Velvyslanectví ČR v Kyjevě, kteří se podíleli na realizaci této mise za skvěle odvedenou práci.

Brzy na shledanou!

Next news